Iskolánk ötven tanulója – ötödik és hatodik osztályosok – vehetett részt május 26-án a jubileumi XX. Budapesti Nagy Sportágválasztón, ahol több mint 100 sportág mutatkozott be. Póka György tanár úr szervezésében, bérelt busszal látogattunk el a rendezvény helyszínére, a X. kerületi Merkapt Sportközpontba, ahol a gyerekek számára sok ismerős és még ismeretlen sportág kipróbálására volt lehetőség.

A széles palettán nyári és téli sportágak, küzdősportok, labdasportok, egyéni- és csapatsportágak, vizes és „szárazföldi”, klasszikus és újdonságnak számítók, mint a kravmaga, kettlebell, korfball, floorball, skimboard, sepaktrakraw, lábtoll-labda, jodo, iaido, lacrosse is szerepeltek. Diákjaink éltek a lehetőséggel, és igyekeztek minél több mozgásformát kipróbálni, sportbemutatókat néztek, olimpikonokkal találkozhattak, valóban aktív részesei voltak az eseménynek. Gyuri bácsinak, és a két kísérőtanárnak, Legerszki Andreának és Gulácsiné Kozma Saroltának köszönhetően a budajenői iskolások ismét egy remek, sportos napot töltöttek el együtt, miközben új élményeket szereztek.

.

Nagy Sportágválasztó rendezvény a sport megszerettetése mellett, a helyes sportágkiválasztásban igyekszik segítséget nyújtani gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

Megszállottan hisszük, hogy a sportot a leghatékonyabban a gyakorlatban lehet közel hozni az emberekhez. 

A sport már önmagában élményt nyújt, életminőséget javít, de vannak – nagy jelentőséggel bíró – pozitív „mellékhatásai”.


Hiszen az a gyermek, felnőtt, aki rendszeresen sportol, jobb fizikális, egészségügyi állapotba kerül, jobban teljesít az iskolában illetve a munkahelyén, pozitív életközösség tagjává válik, mely távol tartja a káros szenvedélyektől (drogtól, dohányzástól, alkoholtól), hasznosan vezeti le a felgyülemlő feszültséget, agresszivitást, lelkileg és szellemileg is kiegyensúlyozottabbá válik, tuA Nagy Sportágválasztó elindításkor az volt a cél, hogy minél több emberhez jussanak el a sport pozitív üzenetei, nem csak elméleti síkon, hanem a gyakorlatban.  Létrehoztunk egy olyan rendezvényt, mely egy évben kétszer (májusban és szeptemberben), rendszeresen lehetőséget ad arra a nagyközönségnek – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt –, hogy a sport közvetlen közelébe kerülhessenek, a gyakorlatban próbáljanak ki sportágakat és így dönthessék el, melyik mozgásformát válasszák maguknak.A rendezvények mindig pénteki és szombati napra esnek, a pénteki nap kicsit szakmaibb, ekkor előre bejelentkezett óvodás, iskolás gyerekcsoportokat várunk pedagógusok, testnevelő tanárok kíséretével.

Az hogy pénteken elsősorban tanárok kíséretében érkező gyerek-csoportokat várjuk rendezvényünkre kiemelt jelentőséggel bír,  a gyerekek is közvetlen tájékoztatást kaphatnak a sport, a mozgás, az egészséges életmód fontosságáról. A tudatformálást, tájékoztatást, a sztereotípiák kiölését nem lehet elég korán kezdeni, sőt! A prevencióra, az egészség megőrzésére, a sport szeretetére való nevelés igazából itt kell, hogy kezdődjön. 

Az intézményes kereteken belül érkező gyerekcsoportoknál további előny, hogy így azok a gyerekek is a sport közelébe kerülhetnek, akiknek szüleik esetleg nem orientáltak a sport irányába, élményeiket otthon elmesélve lehet, hogy éppen ők irányítják szüleik figyelmét a mozgás felé.

1. Egyedülállóan sok sportág kipróbálásának lehetősége egy helyszínen, szakemberek, edzők közreműködésével. Azonnali tájékoztatás, hogy hol lehet gyakorolni az adott sportágat.

2. Bár nem elsődleges célunk a tehetségkutatás, az edzői jelenlét az egyes sportágaknál azt is lehetővé teszi, hogy a szakértő szemek észrevegyék, ha egy-egy kivételes tehetség megcsillan.

 

3. Olimpikonok, élsportolók jelenléte, aktív közreműködése az egyes sportágaknál. A neves sportszemélyiségekkel nem csak találkozásra, beszélgetésre, de együttsportolásra is lehetőség nyílik.

 

4. Különleges, Magyarországon kevésbé ismert sportágak kipróbálási lehetősége:krav-maga, kettlebell, korfball, floorball, skimboard, sepaktrakraw, lábtoll-labda, jodo, iaido, lacrosse...stb.

5. A rendezvény témája, célja, valamint a megjelenő érdekes sportágak, élsportolók, olimpikonok, médiaszemélyiségek, „sztárok” bevonása miatt nem csak a sportot, az egészséges életmódot fontosnak tartó rétegek számára lehet érdekes, hanem azok számára is vonzerővel bír, olyan rétegeket is megmozgathat, akik egy „csak” egészségvédelemmel kapcsolatos rendezvényt esetleg nem látogatnak meg, de ebben a miliőben erre a témára is befogadóvá válnak.

 

 

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott