„Október 10-én az 5. b-sekkel egy jutalomkiránduláson vehettünk részt, amelyet a március 15-i műsorban való szereplésért kaptunk.”

„Elérkezett a várva várt kedd reggel. Ez volt az 5. évfolyam első közös túrája idén. Három helyre mentünk: a Monostori Erődhöz, a kamalduli remete kolostorhoz, a Vértes hegyre a Turul madár szoborhoz és a Szelim- barlangba. Az út vidáman telt, mire megérkeztünk, még a nap is kisütött. Izgatottan szállta meg csapatunk a Monostori Erőd vaskos falait. Ottani idegenvezetőnk, Zsolt bácsi visszavezetett minket az erőd múltjába, megmutatatta a makettet és az akkoriban használt páncélokat. Beszélt a harci eszközökről. Izgalmas előadásokat tartott, bár a kazamaták kissé ijesztőek voltak. "

„Aztán búcsúztunk Komáromtól, és indultunk Majkra, hogy bepillantást nyerjünk a kamalduli remeték életébe. A néma barátok napi nyolc órát imádkoztak, csak karácsonykor és húsvétkor szólalhattak meg néhány napra egész évben. Sajnos II. József császár rendeletére már csaknem 300 éve megszűnt Magyarországon a rend, de más országokban még mindig működik. Engem az döbbentett meg a legjobban, hogy akik most ilyen szerzetesként élnek, ma is némasági fogadalmat tesznek, s maguk termelik meg mindennapi kenyerüket, éppúgy, mint régen."

„Tatabányán először a Turul emlékművet néztük meg, meglepődtünk hatalmas méretén. A Turul emlékmű káprázatos volt, pont mint a kilátás. Innen pár perc sétával jutottunk el a Szelim- barlanghoz. A különleges természeti képződményben az ősember szerszámait és csontját találták meg egykor. Amint beértünk a barlangba, Kati néni és Bea néni elmondták a szabályokat. Izgatottan vetettük rá magunkat a barlang falán belül tornyosodó sziklákra, és úgy tornáztuk föl magunkat egyikről a másikra, mintha csak mászóka lett volna. Az egész barlang visszhangzott a gyerekzsivajtól.”

„Késő délután már az újabb kalandot tervezve érkeztünk meg Budajenőre.”

„Szüleimmel sok szép helyen jártunk már külföldön is, de egy ilyen kirándulás után mindig az jut eszembe, hogy hogy Magyarországon is vannak még felfedezésre váró helyek.”

„Fergeteges egy nap volt, köszönjük Bea néni és Kati néni.”

(Az 5. a és 5. b osztály fogalmazásaiból részletek)

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott