A 2018. évi fenntarthatósági témahét részeként évfolyamunk az élelmiszerekkel foglalkozott. Ennek kapcsán az 5. a osztály a töki K&K Familybe látogatott volánbusszal.

Először a lányok léphettek be az üzembe fehér köpenyben, sapkában és cipővédő zacskóban. A védőfelszerelésre azért volt szükség, hogy a készülő ételeket a lehető legkevesebb szennyeződés érje. Odabent, azért volt hideg, hogy a saláták és egyéb élelmiszerek ne menjenek tönkre.

A bácsi, aki körbevezetett minket megmutatta, hogyan csomagolják be a salátát, sajtot, paradicsomot, mozzarellát, sonkát és az öntetet egy dobozba. Ezután átmentünk egy másik helyiségbe, ahol a zöldségeket egy nagy szerkezet mosta. Ebben a masinában volt egy rovarcsapda is, nehogy belekerüljön valami bogárka a termékbe. Az alapanyagok beszerzése az időjárás függvénye: tavasztól őszig hazai, a rossz idő beálltával külföldről hozott zöldségeket használnak fel. Tudtátok, hogy itt készül a KFC-s káposztasaláta is? Sajnos a titkos receptet nekünk sem árulták el! A termelés nagyon környezettudatos, mert a felesleg nem a kukába kerül, hanem állateledel válik belőle.

Példamutató számomra az, ahogyan egy kicsiny családi vállalkozás kemény munkával nemzetközi sikereket ér el.

Kováts Anna Zsófia, 5. a osztályos tanuló

 

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott