Idén május 2-9-ig ismét remek programokon vehettek részt a cserekapcsolatban részt vevő diákok. Kultúra, szórakozás, beszélgetések, jókedv, barátságok. Talán ezzel összegezném az együtt töltött időt. Remek alkalom a nyelvtanulásra, a nyelvi gátak oldására, más kultúrák megismerésére. 32 diák 4 tanár kíséretében töltött el 1-1 napot Budapesten a reptéren, szabadulószobában, majd másnap a Skanzenben és Szentendrén, végül az Aquaparkban.

A program zárásaként az utolsó napon Tökön voltunk a Nyakas Pince borászatában, és tűzzománc nyakékeket készítettünk közösen. A búcsúesten a diákok előadásai után a köszöntések következtek, melyeket eszem-iszom követett.

Hogy mennyire sikeres a program, arról a diákok beszámolói tanúskodnak:

 

Én már kezdetek óta veszek részt ezen a programon. Emlékszem, mikor először értünk oda a német iskolához, akkor mindenki nagyon izgult, nem csak azért, mert új helyre érkeztünk, hanem azért is, mert egy hétig idegen családnál kellett laknunk, akik még az anyanyelvünket sem beszélték.

Sokat köszönhetünk Pappné Polacsek Orsolya és Diana Heinisch tanárnőknek, elsősorban saját szabadidejüket feláldozva próbáltak mind a gyerekeknek és a német felnőtteknek izgalmas és érdekes, egyben kulturális programokat szervezni.

Idén a kedvenc napom az volt, amikor Szentendrére látogattunk a Skanzenbe, a Microart Múzeumba és a Szamos Marcipán Múzeumba, mert a programok után volt körülbelül másfél óránk egyénileg körbenézni.

Számomra most véget ért ez a program, mivel jövőre nem ebbe az iskolába fogok járni, de soha sem fogom elfelejteni azt, hogy én a Budajenői Általános Iskola történetében először vehettem rész a Gaildorf és Budajenő közötti diák-csere programban.

Szeretném megköszönni a két némettanárnőmnek, hogy idén harmadszorra került megrendezésre ez a program. Nekem nagyon sokat segített mind a német nyelv, mind az alkalmazkodó készségem fejlesztésében is. Sok sikert szeretnék kívánni a jövőre 6.-os diákoknak és szeretném egyben bátorítani őket arra, hogy igen is vegyenek részt ezen a programon, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy megismerjünk egy új kultúrát, egy új nyelvet, egy új családot és egy új barátot is.

Kovács Maja 8.a

 

Nagyon tettszett a program, számomra hasznos volt. Sokat tanultam belőle, mert amikor egyedül vagyok egy német cserediákkal, aki nem tud magyarul, sokat tudok tanulni, azzal, hogy beszélgetünk és megértetem magam vele. Tetszettek a programok, nekem már 2. éve tart ez a kapcsolat, és most érzem igazán, hogy megnyíltunk egymás előtt, és keressük a közös témát és érdeklődési körünket. Csak ajánlani tudom annak, akinek a körülményei megengedik és ez egy óriási lehetőség, hogy fejlesszük a szókincsünket és a német beszédkészségünket. Évről évre egyre jobban örülünk, hogy jönnek és újra találkozhatunk velük. Félévente találkozunk, és én, most a 4. alkalommal érzem azt, hogy folyékonyan tudtam beszélni hozzá. Szomorú vagyok, hogy már csak egy évig tart ez az egész, de örülök, hogy máris kialakult köztünk egy kisebb barátság, és már beszéltük, hogy 8. után is tartani fogjuk a kapcsolatot, írunk egymásnak, és már meghívtuk egymást nyárra. Láttuk, hogy a cserediákok nagyon élvezték. Köszönöm szépen, hogy részt vehettem a cserekapcsolaton!

Szilágyi Eszter 7.a

 

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a csereprogramot. Nemcsak a programok, de a közösség is rendkívül jó. Rengeteget lehet fejlődni nyelvben. Fontos, hogy a partnerünk érdekeit helyezzük előtérbe, hogy ne unatkozzon és jól érezze magát. A hétvégi programok se maradhatnak ki, amiket természetesen a család szervez. Mi például Szombaton elmentünk a Margit-szigetre, megmutattuk neki Budapestet. Majd másnap Balatonra mentünk, ahol szintén jól érezték magukat. Én személy szerint csak dicsérni tudom ezt a cserekapcsolatot, mivel rengeteg tudást és élményt kaptunk. Aki teheti az mindenképpen jelentkezzen!

Kaiser Dorina 8.b

 

Már 3 éve részt veszek Budajenőn a német cserediák programban. Rendkívül hasznos a nyelvtanulás szempontjából. Minden évben tanulok valami újat és új barátokra teszek szert. Nagyon sajnálom, hogy idén ballagok és jövőre nem tudok részt venni rajta az iskolával. Viszont engem a cserediákom visszahívott magukhoz a nyáron és meg is fogom látogatni. Nagyon szépen köszönöm Orsi néninek és Dia néninek, hogy újból szép emlékeket szereztem.

Demeter Vivien 8.a

 

Mindenkinek szeretnénk köszönetet mondani, akik támogatják ezt a programot!

 

A jövő tanévben találkozunk!

 

 

 

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott