Gyermekek világnapja – szeptember 20.A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954 óta szeptember 20-án ünnepeljük. Ezen a napon a gyermekekre, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére fókuszálunk, ezért felhívást is intéznek a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ- deklarációban megfogalmazott jogait. Az UNICEF a világon a legnagyobb, a gyermekek érdekében tevékenykedő szervezet.
(Kép forrása: http://tanitoikincseim.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1211035)

Az UNICEF jelszava: A GYERMEKEK MINDENEKELŐTT!

A világnapon a civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére. Manapság a szegénység, az éhezés és a nélkülözés nemcsak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti, hanem az iparilag fejlett, jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, illetve a vidéki kistérségekben is előfordul.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye szerint minden 18 év alatti személy gyermeknek számít, akit speciális védelem illet meg.

A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, amit azért fogadtak el 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben aláírta az egyezményt, ezért nálunk is ezek a gyerekjogok érvényesek és védik gyermekeinket.

Az egyezmény 3 nagyon fontos pillérre épül:
• az ellátás-gondozás,
• a védelem és
• a részvétel joga.

A gyerekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme minden társadalom kiemelt feladata.
A védelem nemcsak a szülők dolga, hanem mindenki másé is, aki a gyerekekkel kapcsolatba kerül, így a családnak, a kisközösségnek, az intézményeknek, a szakembereknek, de a törvényalkotóknak is figyelnie és védenie kell a gyerekeket!
Boldog gyermekéveket kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Itt letölthető pdf-ben.

 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=