Április elején az óvodások és a két első osztály egy kalandos utazáson vehetett részt a Hagyományőrzők Házában.

Ellátogatott hozzánk Fejér Simon „Hangszervándor”. Egy történetet mesélt el nekünk, amely egy amerikai indiánról Shirikiről, a Pauni törzs fiáról szólt. Sajnos a földjükön nagy szárazság volt, így nagyapja elküldte őt a világba, hogy keresse meg azt a hangszert, amelynek hangja könnyekre fakasztja az eget, hogy újra éljen a föld. Bizony hosszú utazás elé nézett Shiriki! Rengeteg tájat bebarangolt, rengeteg hangszerrel találkozott. Útját a mongol sztyeppén kezdte, majd a kazahok földjéről a törökökön keresztül Görögországba is elérkezett. Útja során további tájakra vetette a sors. Erdély, Magyarország, de bejárta Afrikát majd Írországot is. Mindenhol találkozott helybéliekkel, akiknek elmondta, hogy mi járatban van. Minden nép megmutatta a saját hangszerét, hátha az lesz az, amit ez az indián fiú keres.

A gyerekek sok, számukra ismeretlen és érdekes hangszerrel ismerkedhettek meg, melyek között volt ütős, vonós, fúvos és pengetős egyaránt. Többek között láthattuk és hallhattuk a török fém darbuka dobot, vagy éppen az afrikai dzsembét és az ír bodhran dobot, de megismertük a kazah dombrát, a mongol matouqint, a görög buzukit, a moldvai kobozt, a kaval és tilinkó furulyákat, a mandolint a rezonátoros gitárt, de az érdekes dorombot és „kannát” is megszólaltatta Simon.

Az előadás végén az iskolások ki is próbálhatták a számukra legérdekesebb, vagy legjobban megtetszett hangszert. Fantasztikus élményt nyújtott számunkra ez az előadás, kellemes egy órát tölthettünk ezen népi hangszerek bűvkörében.

Krizsák Zsóka
1.b osztályfőnök


 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=