A víz világnapjára meghirdetett pályázatra készítettek a tanulóink társaik számára figyelemfelhívó munkát és ajánlást gyűjtőmunkával a források megjelölésével.

Ezek közül a legkiválóbb munkák készítőit a dobogós helyezetteket oklevéllel és kis ajándékkal is jutalmaztuk. Az első helyezett a ciánszennyezésről készített filmet népszerűsítette, reméljük sokak számára csinál kedvet a film megnézéséhez! A második helyezett a tengervíz sótalanításának káros következményeit tárta fel, a harmadik helyezett a rendelkezésre álló édesvíz víz jelentőségéről és védelméről írta pályamunkáját. Akik benyújtották időben a pályázatra munkájukat, ötösöket kaphattak a színvonalas munkájukért.
Remélem, ez a pályázat is hozzájárul a szemléletükben ahhoz a változáshoz, hogy tudatosabban védjék a vizeinket is!

Hudák Istvánné

 

A víz világnapja: A "A mérges folyó / Cyanide Blues" film

A víz világnapja alkalmából szeretném ajánlani nektek a "A mérges folyó / Cyanide Blues" című dokumentumfilmet, amely a 2000-es tiszai ciánszennyezés tragikus eseményeit mutatja be.
Ez a film egy igazán fontos témát jár körül, a környezetszennyezést és annak hatásait a természetre, különösen a vizekre.
A film nem csupán egy katasztrófát tár fel, de megrázóan ábrázolja a szennyezés pusztító következményeit az ökoszisztémára és az emberek életére is. A helyi lakosok beszámolói hitelesen mutatják be a tragédia mértékét és a felelősségvállalás fontosságát. A folyó szennyezése komoly problémákat okoz a környezetben és az emberek életében is. A dokumentumfilm helyi lakosok, halászok, vállalkozók és tudósok beszámolói alapján mutatja be a katasztrófa következményeit, így hiteles képet kapunk a tragédia mértékéről.
A film nem csak arról szól, hogy mi történik a szennyezés következtében, - nem szépíti a tragédiát, nyíltan ábrázolja a szennyezés pusztító következményeit - hanem arról is, hogy az emberek hogyan próbálnak küzdeni ez ellen és megmenteni a környezetüket. Megrázó képekkel mutatja be a haldokló halakat, a szennyezett folyóvizet és a tehetetlenül álló embereket.
Nekem nagyon tetszett a film, mert nagyon érzékletesen mutatja be a környezetszennyezés mindennapi hatásait. Ezen kívül a film izgalmas is, és végig leköti a figyelmet. Azt gondolom, hogy fontos, hogy ilyen filmeket nézzünk, amelyek ráébresztenek minket a környezetvédelem fontosságára és arra, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a bolygónkért.
A film nagyobb időszakot mutat be közvetlen a szennyezés utántól, bemutatva a katasztrófa hatását, és a folyó lassú gyógyulását, így jobban megértjük a tragédia hátterét és következményeit. A film zenéje is hozzájárul a film megrázó hangulatához.
"A mérges folyó / Cyanide Blues" nem csupán a múltba tekint, de a jövőbe is utat mutat. A Tisza újjáéledése reményt ad arra, hogy a pusztításból is van kiút, ha összefogunk és felelősen cselekszünk.
A film mindenkinek ajánlott, aki fontosnak tartja a víz védelmét. Megrázó, de ugyanakkor reménykeltő üzenetet hordoz, és arra ösztönöz bennünket, hogy tegyünk meg mindent a vízszennyezés ellen.

A film megtekinthető:
A YouTube-on: https://www.youtube.com/watch?v=4BGFt_ipmEk

Ha egy tanulságos és izgalmas filmet szeretnétek megnézni a Víz Világnapján, akkor mindenképpen ajánlom nektek "A mérges folyót"!

Ne pazaroljuk a vizet!
Ne dobjunk szemetet a folyóba!
Használjunk kevesebb vegyszert!
Támogassuk a vízvédelmi szervezeteket!
Együtt mindannyian tehetünk a víz védelméért!
A víz az élet forrása, óvjuk meg!


 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=