Rövid ádventi tanulmányi kirándulásnak is beillett! Osztályfőnökük, Palojtayné Szebeny Marianna tanárnő szervezésével a 6.a osztály szombaton a Szent István bazilikába látogatott el.


Tudásvágy és kitűnő hangulat jellemezte az utat, amely során sok jó tapasztalatra tehettünk szert. Elsősorban a keresztény vallás, a magyar kultúra és művészeti remeklések ihlettek meg bennünket, melynek során rájöttünk, hogy szerencsés és gazdag nemzet fiaiként ritka és felbecsülhetetlen műkincsek birtokában vagyunk.
A Szent István bazilika a 19. században öt évtizeden át épült, három fázisban, és három nagyszerű magyar építőművész tervezésében:
Elsőként Hild József tervezte meg a görög-római építészeti remekek modorában: neoklasszicista stílusban.
Halála után a befejezetlenül maradt hatalmas építményt Ybl Miklós, a nemzet másik kiváló építőművésze neoreneszánsz stílusban tervezte át. A munkálatok még nem fejeződtek be, amikor ő is meghalt, így a főként belsőépítészeti munkálatok terveit Kauser József építészmérnök vette át.
Az építészeti remeket 1905-ben szentelték fel, külső és belső díszítéseit a nemzet legkiválóbb művészei végezték, és páratlan alkotásaikkal országunk egyik leggazdagabb építészeti remekévé tették. Megtalálhatók rajta/benne Fessler Leó, Brestyánszky Béla és Mayer Ede szentekről készített toronyfülke- és kupolaszobrai, Strobl Alajos Szent István-szobra, a főbejárat előcsarnokában Senyei Károly Szent István-domborműve, valamint ugyanitt Székely Bertalan és Than Mór mozaikjai.
A kupola körmezejében Lotz Károly, a szentélyboltozaton Benczúr Gyula és Mayer Ede mozaikművei. További beltéri szobrok, Fadrusz János, Senyei Károly, Strobl Alajos, Pátzay Pál, Ferenczy Béni és mások szoborremekei. Benczúr Gyula, Roskovics Ignác, Feszty Árpád, Vastagh György és mások oltárképei...
Volt tehát miben gyönyörködnünk.
A látogatásról Péter László kísérő, rajztanár készített alkalmi fotókat.

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály