Szent Márton 316-ban, Szombathely (Savaria) római provinciális városban született.

Jóságos kereszténnyé lett Szent Márton püspökünk előzőleg római katona volt. Ekkor közismertté vált első jótette az volt, hogy egy kifosztott és megvert, útszélen fagyoskodó koldusnak ajándékozta katonai köpenyének felét. Később könyörületességére hivatkozva nem volt hajlandó a gallok ellen sem fegyvert fogni, inkább lemondott rangjáról, ezzel katonai pályafutásáról is.

Julianus császár végül szabaddá tette. Márton megkeresztelkedett, és a Római birodalom területén szabadon vándorolva végül keresztény pappá is lett. Emberiességének, hithűségének, jó természetének köszönhető, hogy az akkoriban püspök nélkül maradt francia Tours városának polgárai őt szemelték ki és választották volna új püspökké. Márton a tisztséget először szerényen elutasította, és bujkálni kezdett a megbízói elől. Tours polgárai éjjel-nappal keresték, lámpásokkal felfegyverkezve éjnek idején találtak rá, amikor is egy libaólban húzta meg magát, a libák azonban hangos gágogásukkal elárulták. 371-ben avatták püspökké, számos jótettéről vált ismertté.

November 11-én iskolánkban különféle népi játékokkal, dalokkal és kreatív munkákkal is megemlékeztünk Szent Mártonról. Felsős tagozataink és a tanulószobai nagycsoportosok egy része, kartonból készítettek lámpás-maketteket, majd délután az iskola udvarán is felállítottak egy jelképes római katonai sátrat, aminek rúdjait kis lámpásokkal díszítették fel.

Fotóinkon a díszítő akció néhány aktív résztvevőjét és kis és nagy csodálóinak egy részét örökítettük meg.

Rajztanár

 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=