A művészet fogalmát a sokféleségre alapozzuk: a zenére, az irodalomra, a színházi és filmprodukciókra, sőt ma már a művészi fényvetítésekre is alkalmazzuk.

Ám legtöbbször mégis a vizuális kultúrára gondolunk: olyan rajzokra, festményekre, szobrokra, domborművekre, amelyeket azért készítenek, hogy a látásunk által gyönyörködjünk bennük. Így történelem előtti barlangrajzoktól kezdve a sorjázó történelmi korokban létrehozott figurális ábrázolásokon át egészen a modern művészeti galériák sarkában heverő, művészetnek nevezett fura, tákolt alkalmatosságokig (sőt összehordott szemétkupacokig) számos formáját ismertük a művészi alkotásnak.

Az emberek már évszázadok óta vitatkoznak a művészet lényegéről: Mi az, miért bír oly nagy jelentőséggel a számunkra? Az egyik alkotás természetet utánzó, mint egy fénykép. Míg a másik vázlatos, kevés színnel. Viszont mindegyik ugyanúgy lehet hangulatos, meggyőző és élvezhető. Egyesek úgy vélik, hogy a művészetnek szépnek vagy élethűnek kell lennie. Mások szerint sokkal fontosabb elkapni és ábrázolni egy hangulatot vagy érzést. Egyesek az ábrázolóművészetet kötetlennek, felüdülésnek, önmagáért élvezhetőnek gondolják. Mások inkább vallják azt, hogy a művészetnek eszmékről kell szólnia, mert általa változtatható meg, tehető szebbé s így haladhat előbbre a világ.

Mi úgy gondoljuk, hogy iskolánk közösségében sikerült kicsiholni az érzetet, hogy a hasznosítható tudás mellett az alkotói tevékenység az önkifejezés egyik leghitelesebb formája. Ezt az érzetet közvetítik most alkotásaikkal azon tehetséges diákjaink, akik egy felettébb fontos téma köré gyűjtik gondolataikat, és a környezetvédelemre, a természet szeretetére, valamint a társadalom és a természet szimbiózisára összpontosítanak. Az ÉLJENEK A FÁK című kiállítás a természeti környezet szeretetéről, fontosságáról, épségének megőrzési szándékáról is szól. Figyelemfelkeltő időszerű téma, melynek vizuális alkotások által közvetített átgondolása felettébb fontos a létspirálba gabalyodó, környezetét szennyező emberiség, különösen a feljövő fiatal nemzedékek számára. Hogyan tovább, hogy világunk továbbra is szép, élhető és egészséges maradjon?

Tehetséges rajzolóink figyelemre méltó alkotásait láthatjuk most e kis iskolai tárlaton. Minden alkotó diákunk munkáját nagyra becsüljük és dicséretben részesítjük, még ha méltó módon nem is tudjuk megajándékozni mindet. Azonban néhányuk tehetségét külön is kiemelhettük. Őket iskolánk vezetése egyenrangú díjjal jutalmazza. Díjazott alkotóink:

Rack Emília és Tanka Zsófia (közös alkotással) 4.a osztályos,

Nagy Zsófia 5. osztályos, 

Bierbaum Aliz 6.a osztályos, 

Kaiser Regina 6.b osztályos, 

Nagy Botond 7. osztályos, 

Farkas Enikő 8.a osztályos és 

Bicskey Barbara 8.b osztályos tanulónk.

 

Boldog adventi ünnepeket kívánunk mindenkinek!

(rajztanár)

 

 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=