Május 9-én az iskola negyedik évfolyama szép és tartalmas kiránduláson vehetett részt, jutalmul a március 15-i műsorért.

Először a Monostori erődbe - Közép-Európa legnagyobb újkori erődje –látogattunk, mely 1850 és 1871 között épült. A klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújtott. Hatalmas, faragott kövekből épített falai, a falakat borító 3-4 méter vastag földtakaró és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszer (kazamata-hálózat) nagyon látványos volt. Különösen a sötét folyosókon való séta nyűgözött le és töltött el izgalommal mindenkit.

Ezek után a lovak szerelmesei örülhettek, mert a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. területén tettünk látogatást, ahol a lovasmúzeumban a bábolnai lótenyésztés történetét ismerhettük meg. Sétáltunk a Ménesbirtokon, mely az 1810-es években nyerte el mai formáját, melyen a jelenleg irodaépületként használt kastély jobb szárnya, a törzsmén istállóval folytatódik. Itt a nemes arab telivér és a Shagya arab fajták legszebb példányaiban és egyúttal ménes büszkeségeiben gyönyörködhettünk, és simogathattuk a gyönyörű állatokat. Az istálló a Hősök kapujával, majd az 1970-es években a korábbi istállókból átalakított, ma állófogadások rendezésére alkalmas fogadóteremmel és színházteremmel folytatódik. Megnézhettük a ménesudvar egyik impozáns látványosságát a fedeles lovardát, és az ott folyó oktatást is.

Fotózkodtunk Közép-Európa legrégibb akácfájánál melynek mellmagassági átmérője 203 cm, kerülete 1 275 cm.

Az egész napos kirándulás minden gyereknek és a kísérő tanároknak is hatalmas élményt nyújtott.

Köszönjük szépen Budajenő Község Önkormányzatának!

Horváth Szilvia

 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=