Idén immár harmadik alkalommal volt lehetősége diákjainknak ellátogatni testvértelepülésünkre, Gaildorfba. A programban 18 diák vett részt. Főként a 6. osztályosok voltak előnyben a kiválasztásnál, de a 7. ill. 8. osztályosok is szép számmal kaptak lehetőséget. Az őszi szünet után 8 napot töltöttünk közösen.

A megérkezésünk után mindenki a fogadó családdal ismerkedett.

Az első két nap városlátogatáson voltunk. Mint tavaly is Schwäbisch Hall-ban, majd utána a helyi uszodában töltöttünk el egy pár órát.Előtte viszont Hans Zimmermann Polgármester Úr köszöntött minket hivatalában, köszönte meg mindazok munkáját, akik ezt a programot lehetővé tették, és biztosított, hogy a jövőben is támogatni fogják a cserekapcsolatot.

Második nap Rothenburgban voltunk, sajnos azonban a tervezett musical előadást nem tudtuk megnézni. Délután a diákoknak volt egy kis szabadideje vásárolni is.

Pénteken a tanulók a Schloss Realschule-ban (a helyi iskola) az ottani órákon vettek részt, ami izgalmas volt számukra.

Miközben ők tanultak, mi tanárok a Parkschule-ban (a helyi általános iskola) jártunk, ahol a mi 3. osztályos tanulóink videóit, és leveleit mutattuk meg az ottani „Magyarország csoport” diákjainak. A két iskola szintén kapcsolatban áll egymással, így ösztönözve a gyerekeket a német nyelv elsajátítására, és a leendő partnerkapcsolaton való részvételre. Már nagyon várták mindkét részről ezt a találkozást. Bízunk benne, és törekszünk rá, hogy ez a lelkesedés sokáig töretlen legyen.

A hétvégét mindenki a családoknál töltötte, akik gazdag, és változatos programokat szerveztek. Vasárnap a szülők közös bowlingozással leptek meg minket, ami fantasztikusan sikerült. 14 család  golyói süvítetek a pályákon, majd egy közös vacsorával zártuk az estét. A szülők örültek, hogy jobban megismertük egymást, és hogy többet tudtunk beszélgetni.

Hétfőn elsétáltunk a szomszéd faluba egy biofarmra, ahol a diákokat beavatták a zsömlekészítés fortélyaiba. Mialatt a zsömlék sültek, körbevezettek minket a parasztudvaron. Remek móka volt.

Délután a búcsúünnepségen kétszer annyian voltak, mint tavaly. Mindkét iskolai csoport énekes műsorral lepte meg a jelenlévőket. Gyönyörű ajándékokat kaptunk, és adtunk át köszönetünk jeléül.

Az utazás napján mindenki már a folytatásról beszélt, a nyári tervekről, hogy ki mikor és mivel látogatja meg a partnerét, barátját. Reméljük, így is lesz.

A hosszú utazás este 8-kor ért véget. Itthon a szülők már nagyon várták érkezésünket.

Ez az út is sok élménnyel, kalanddal, emlékkel fejeződött be, de nincs itt a vége, mint a mesékben, hanem jön a folytatás. Bízunk benne, hogy még sok-sok éven keresztül.

Köszönetünket szeretnénk kinyilvánítani mindenkinek, hogy ezen programot támogatták, és reméljük támogatják a jövőben is, és szívükön viselik cserekapcsolatunk sorsát.

 

A gyerekek beszámolóiból egy-kettő:

 

„Számomra nagyon hasznos volt az út, mert sokat fejlődött a német szókincsem. Németországban, német családban kénytelen voltam németül beszélni. De ezen kívül, nagyon jók voltak a programok, mind a közösek és mind az egyéni, hétvégiek is. Én tavaly is voltam kint, és idén is. Így, hogy már ismertem, sokkal jobban tudtam kommunikálni a családdal és a cserediákommal is. Remélem jövőre is mehetek, nem hagynám ki ezt a remek alkalmat!”

Szilágyi Eszter 7.a

 

„Nagyon örülök, hogy megint tudtam jelentkezni cserediáknak. Szerintem így sokkal könnyebb bármilyen nyelvet is megtanulni, mert arra vagy kényszerülve, hogy németül beszélj egy egész héten keresztül. Igazából én kint maradtam volna még egy kis ideig. Ha valakinek ilyen lehetősége van mindenképpen vállalja el. Nagyon köszönöm ezt az élménydús hetet!”

Szabó Dalma 7.a

 

 

„A gaildorfi kirándulás nagyon jó volt! Nagyon sok esélyünk volt a szókincsünket bővíteni, és mellé egy nagyszerű és akár életre szóló kapcsolatot is szerezhetünk. Az út nagyon jó volt oda és visszafelé is, Németországban pedig még jobb! A családok nagyon rendesek és aranyosak voltak. Mindenre odafigyeltek, hogy minden jó legyen számunkra, és az is volt. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget és reméljük, hogy sok esélyünk lesz megtartani ezeket a kapcsolatokat és minél többet találkozni cserepartnereinkkel.”

Székely Benedek 7.a

 

„Én eddig 3 cserediák-kapcsolaton vettem részt. Mindhárom nagyon jó volt, de az idei még jobb, mivel végre sikerült egy olyan cserediákot találnom akivel nagyon jóban lettünk. Ez volt az utolsó lehetőségem, hogy ilyen jó társasággal egy ilyen jó programon vehettem részt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert belecsöppensz egy igazi német hétbe ahol hallod, hogy milyen kifejezéseket használnak, sokkal több mindent tudsz megtanulni, mert rá vagy kényszerülve, hogy használd a németet. Rengeteget tudsz fejlődni egy hét alatt, ami később még jól jöhet. Köszönöm szépen Orsi és Dia néninek ezt az egy hetet, amit nem fogok elfelejteni.”

Omray Fanni 8.a

 

„Nagyon örülök, hogy kimentünk Németországba. Gyönyörű ország és hangulatos. Úgy érzem, hogy hét nap alatt rengeteget fejlődött a nyelvtudásom és most már bátrabb is vagyok. A programok nagyon jók voltak, nagyon tetszettek. A kintiek is aranyosak, kedvesek voltak. A társaság is jó volt. Megismerhettünk egy országot, és annak szokásait. Nagyon szeretem, és tetszik ez a cserekapcsolat-program. Remélem sokáig fog ez még működni, ha én nem is mehetek többet, mert nagyon hasznos. Szerintem ez mindenkinek egy nagyon nagy segítség. Már várom, hogy ők is megismerjék Magyarországot és szokásait.”

Kaiser Dorina 8.b

 

Pappné Polacsek Orsolya

némettanár-szervező

és

 

Burjánné Heinisch Diána

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott