Néhány éve hagyomány iskolánkban, hogy érdeklődő 7.-8. osztályos tanítványaimmal ellátogatunk az évente meghirdetett budapesti Kutatók Éjszakája kémiai és fizika kísérleteket bemutató programjaira.

2018. szeptember 28.-án, pénteken, tanítás után Volán busszal és villamossal utaztunk az ELTE és a BME meghirdetett budai helyszíneire tíz nyolcadikos diákkal.

Elsőként szabadtéri kísérleti bemutatón vettünk részt a Műegyetem hallgatói szervezésében, ahol vízi rakétát lőhettünk fel több méter magasra, folyékony nitrogénnel ismerkedtünk, lángoló földgáz buborékokra csodálkozhattunk. Az ELTE Természettudományi Karán a fizikai és kémiai kísérletek közül a gyerekek kedvence az ehető jégkrém készítése volt folyékony nitrogén segítségével, de a sav-bázis reakciók színváltozásai is látványosak voltak. Felvételt készítettünk minden diákunkról a „lángol a karom” kísérlet közben, így az élmény többször felidézhető lesz. Megcsodáltuk a különböző méretű és fajtájú drónokat működés közben, és a BOSCH elektromos autójába is beleshettünk. Kirándulásunk további állomásain megtapasztalhattuk a motorok áramvonalasságának vizsgálatára is használt szélcsatornában tomboló szelet, megnéztük a Tesla tekercs hatalmas energiájának hatására sötétben világító neoncsövet, és az apró LEGO elemekből felépített Einstein fejet. Végül a Műegyetem Kémiai Intézetében szárazjéggel ismerkedtünk, színes kémiai változásokban gyönyörködtünk, és azokról a kémiai anyagokról hallgattunk előadást, amelyeket mérgező tulajdonságuk miatt „rossz” célokra használ az ember.

Fáradtan, de izgalmas élményekkel gazdagodva érkeztünk Budajenőre. Lelkes tanítványaim tudományos érdeklődését fizika és kémia ötösökkel jutalmaztam

Gulácsiné Kozma Sarolta

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott