Beneveztünk a Magyar Szabadidősport Szövetség által meghirdetett Világ Gyalogló Napra, amelyet október 12-én tartottuk meg, 17 gyermekkel és két pedagógussal.

A rendezvénysorozat célja, hogy a gyaloglás rendszeresen űzve alkalmas eszköz lehet az egészség megtartására, illetve közösségi programként is remek időtöltés.

Már reggel nagy izgalommal hozták a gyerekek a túra hátizsákot, kis elemózsiával, itókával. Az első órán már találós kérdésekkel, mondókákkal ráhangolódtunk a tavaszi erdő, termések megismeréséhez, felismeréséhez (dió, mogyoró, galagonya, som, csipkebogyó, makk, toboz). Az osztálynak bemutattuk a tájolót, és tájfutó térképekkel ismerkedtek!

9 órakor indultunk az iskolából a 6 km-es gyalogtúrára. Az első megálló a XIX. század elején épült Telki apátság egykori uradalmi majorságának egyetlen megmaradt épülete volt, a Magtár. Ma már koncert, kiállító teremként, illetve ifjúsági és zarándok szállásként működik.

Következő nevezetesség a régi temető, XIX. századi német temető a kálvária úttal. A budajenői régi temető keresztet 1795-ben állították. Kegyeleti park van körülötte, ahová főként szerzeteseket temettek. A gyerekek keresgették a sírokon található évszámokat, neveket, a legrégebbi sír ezen a helyen 1787-es volt.

Ezután a dombtetőn a XII. századbeli Árpádkori Kálváriatemplomot, Szent Mihály Kápolnát tekintettük meg. A régi település a kápolnahegyi kis templom környékén és a közelében lévő völgyben lehetett. Innen gyönyörű kilátás volt a medencére és a szőlősre. Be is mentünk az épületbe és megtekintettük a régi fali (Szent Erzsébet és édesapja II. András) kőfaragványokat. Beszélgettünk Szent Erzsébet csoda téteményeiről. A gyerekeknek leginkább az tetszett, hogy a karzatra is felmehettek.

A szőlőtőkék mellet mentünk az erdőbe, ahol különböző fák terméseit, leveleit gyűjtöttük és persze egy tisztásnál a magunkkal vitt elemózsiát is elfogyasztottuk. Nálunk volt a madár és termés fürkész könyv, és kézről kézre adva mindenki kereshetett, beazonosíthatott belőle állatokat, növényeket. A tájolóval pedig mindig beállítottuk magunkat észak felé és megkerestük a többi égtájat is. Megtaláltuk a 250 éves Tölgyfát, amelyet a gyerekek nagy élvezettel álltak körbe, és megcsodáltuk hatalmasságát!

Az erdőből kiérve a mellettünk lévő Telki településen keresztül vezetett az utunk újra műemlék iskolánkba, a skót bencés apátság épületébe, amely a XVIII. században épült.

Gyönyörű napsütéses meleg időben sikerült ezt a napot eltöltenünk, és jól elfáradva, de tartalmasan megéltük, átéltük a kirándulás minden percét!

 

„ Ismerd meg lakóhelyed gyaloglással, kirándulj a természetben a szürke hétköznapok után!”

 

Dalosné Kovács Györgyi

 

     

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott