Idén az időjárásra való tekintettel megfordítottuk a cserekapcsolatot, és a gaildorfi diákok jöttek október 14-20-ig Budajenőre. Az időjárás igen kegyes volt, minden nap csodálatos időben kirándulhattunk.

Vasárnap késő délután érkeztek meg a diákok, és foglalták el szállásukat a fogadó családjaiknál. Hétfő délelőtt a közkedvelt tűzzománc foglalkozáson szebbnél-szebb nyakláncokat készítettek, miután Budai István Polgármester Úr köszöntötte őket. Délután Felcsúton jártuk be a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, és a Vál-völgyi kisvasúttal tettünk egy órás kört.

Kedden az egész napot Szentendrén a Skanzenben töltöttük. Egy isteni pékséglátogatás után mi magunk is elkészítettük saját kis cipónkat, amit a gyerekek javarészt már a délután folyamán elfogyasztottak. A helyi ebédet követően népi játékokkal ismerkedtünk meg, és minden jót kipróbáltunk, miközben nagyokat derültünk, és mókáztunk. A szabadidőben bejártunk egy-két tájegységet, karkötőt fontunk és gyertyát öntöttünk. Remek és élményekkel teli nap volt.

A szerdai napon Tihanyba látogattunk el. Először a Levendula ház interaktív kiállítását néztük meg, majd két csoportban készítettünk levendulás szappant, amint a gyerekek haza is vihettek maguknak emlékül. A program lezárásaként egy nagyon érdekes, ismeretterjesztő filmet néztünk végig a levenduláról. Nagyon szép, napos őszi időnk volt, így a finom ebédünket egy étterem kerthelyiségében fogyaszthattuk el. Közösen megnéztük a Tihanyi Bencés Apátságot és gyönyörködtünk a balatoni panorámában. Hazafelé még útba ejtettük Balatonfűzfőt, ahol a nyári bob pályát vettük birtokba. Mindenki nagyon élvezte a tartalmas és izgalmas kirándulást.

Csütörtökön Budapestre utaztunk, ahol a Parlament épületén kalauzoltak minket végig. Előtte bementünk a Szent István Bazilikába, melynek Panoráma Kilátójába több mint 300 lépcsőn másztunk fel. Megérte, mert Budapest gyönyörű látképe fogadott minket. Ezután gyalog elsétáltunk a Szabadság téren keresztül a Kossuth térig.

A kultúra után jöhetett egy kis szórakozás, ami nem maradhat ki a programunkból. A vásárlás a Mammutban. A diákok csoportokban elengedve megebédeltek, majd nyakukba vették az üzleteket, és apró ajándékokkal, csecsebecsékkel tértek vissza a nap végén.

A hét megkoronázásaként egy kis lazításra invitáltuk a csoportot. A budapesti Aquaworld élményfürdőbe látogattunk el, ahol a gyerekek kedvükre lubickolhattak, csúszdázhattak, játszhattak és pihenhettek is.

A nap és a hét lezárásaként pedig délután összegyűltünk a Magtárban, ahol a szokásos búcsúestünket tartottuk meg. A szülők nagyon finom paprikás krumplival készültek nekünk. A német gyerekek énekkel, zongoradarabokkal készültek, a magyar gyerekek népdalokat énekeltek és gitáron, fuvolán, valamint zongorán játszottak a vendégeknek.

Köszönetet mondtunk Budai István polgármester úrnak, aki ismét nagylelkűen támogatta az egész cserekapcsolatot. Nagyon jó hangulatban telt az egész este.

A diákok egész héten át szorgalmasan vezették a naplójukat, minden napról beszámoltak benne, és az újonnan tanult szavakat is lejegyzetelték. Ebben a partnerük volt a segítségükre. Remélem mindenkinek élménydús, hasznos, eredményes, és felejthetetlen volt ez az egy hét.

 

      

 

Íme egy kis szemezgetés a gyerekek írásaiból:

 

„Érdekes volt, hogy egy idegen beköltözött hozzánk. Muszáj volt megszólalnom németül, mert ő nem tudott magyarul. Belejöttem és ez jó volt.”

Heitler Balázs 6.b

 

„Én már tavaly ősszel részt vettem a programban,...Brani pedig ugyanolyan jól érezte magát nálunk, mint én náluk, így nem volt kérdés, hogy folytatjuk a programot. Üzeneteket váltottunk, tartottuk a kapcsolatot, és nyáron, útban a nyaralásból hazafelé az egész család meglátogatott minket. A beszéd egyre folyamatosabban megy, most már bátran megszólalok, és nem zavar, hogy hibásan beszélek, ha megértik. Szerintem azért jó ez a cserekapcsolat, mert változatos programokon tudunk részt venni, észrevétlenül sokkal többet tanulunk, mintha a könyvből magolnánk az anyagot.”

Sárdi Tamás 7.o

 

„Nekem azért tetszett és azért ajánlom mindenkinek, mert egyrészt a nyelv tudásomat fejlesztette másrészt, hogy ezáltal megismerhetek egy új családot és települést.

Egy csomót tanultunk németül, olyasmit is amit órákon nem használunk, és sok új szó eszembe jutott a program során. Köszönöm Orsi néninek, Dia néninek és akik támogatják ezt az egészet!”

Demmiány Júlia 6.b

 

Bár az első mondatok kissé akadozva hagyták el a szám, vendégünk segítőkészségét látván kétségeim egy pillanat alatt elillantak. Menni fog ez! Úgy érzem, ez idő alatt sokat fejlődött a szókincsem és a kiejtésem is. Újdonsült barátnőm is megdicsért érte.

Kováts Anna Zsófia 6/a

 

Rengeteg új szót és kifejezést tanultunk, és használtuk egész nap a német nyelvet, reggeltől estig. Ez egy olyan lehetőség, ami a támogatóknak köszönhetően nem ró nagy terhet a szülőkre, igazából olyan volt, mintha eggyel több testvérem lett volna. Sőt, a szüleim és a testvéreim is sokat tanultak a hét során, feleleveníthették és gyakorolhatták a német tudásukat. Szinte észrevétlenül tanultunk, hiszen együtt ettünk, kirándultunk, játszottunk egész nap, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, így sokkal könnyebben megy.

Sugár Balázs 6.a

 

Rájöttem, hogy a német, amit csak eddig csak tantárgyként tanultam, mennyire hasznos nekem. Minden nap egyre jobban akartam németül beszélni, egyre többet tudni. Rengeteg kifejezést tanultam és az igazi német kiejtést is szokta a fülem. Nem okozott bennem szorongást, ha Heni kijavította a hibáimat, egészen más így tanulni. A számunkra szervezett programok látványosak és élvezetesek voltak. Örülök, hogy részt vehettem rajtuk!

Orbán Ágota 6.a

 

Esténként a húsz új szó összegyűjtése közben rengeteget nevettünk, főleg, amikor vicces jelentésű szavakat, kifejezéseket olvastam fel neki betűrendben a szótárból.

Szabó Veronika 6.a

 

Mindenkinek ajánlom a csereprogramot, a közös élmények, barátságok kialakulása, és a német nyelv játékos megtanulása miatt is! Köszönöm az iskolának, tanárainknak és a szülőknek is a lehetőséget!

Dávid Ádám 6.b

 

 

A beszámolók teljes terjedelemben:

 

 

Érdekes volt, hogy egy idegen beköltözött hozzánk. Muszáj volt megszólalnom németül, mert ő nem tudott magyarul. Belejöttem és ez jó volt. Játszottunk és mindketten beszéltük a saját nyelvet. Ezen nevettünk. Mostmár azt gondolom, a német nem is olyan nehéz nyelv. Várom nagyon, hogy menjek hozzájuk. Szerencse, hogy ő jött előbb, így legalább ismerős fogad majd.Sok jó program volt és ez is nagyon jó volt. Örülök, hogy fogadtam cserediákot, pedig lány volt. Ez nekem nagyon jó élmény marad.

Heitler Balázs 6.b

 

A cserediák kapcsolat szerintem nagyon jó. Izgalmas volt  mikor jön meg az első email és hogy ki fog hozzánk jönni. Adriánnal párszor cseteltünk is. Amikor megjöttek nagyon izgultam. Először nehéz volt beszélni németül, de Adrian és Bastian kedvesek voltak. Alig értettem őket először. De aztán fociztunk meg játszottunk és az jó volt. A programok is jók voltak, különösen a bobozás és a Parlament meg az aquapark. A németül nem volt könnyű, de azért lett belőle valami. Sokat voltunk együtt, és vicceltünk meg nevettünk. Szerintem ez jó program.

Szabó-Inokay Mátyás 6.b

 

Én már tavaly ősszel részt vettem a programban, akkor a magyar csoport utazott ki először. A cserepartnerem családja igazán kedvesen fogadott és végig mindent megtettek, hogy jól érezzem magam. Gyorsan megtaláltam a hangot a két fiútestvérével. Az anyuka minden nap tízórait csomagolt, finom vacsorát készített, extra meglepetésprogramot talált ki. Az apuka is nagyon barátságos volt velem. Tavasszal jött a német csoport Magyarországra, Brani pedig ugyanolyan jól érezte magát nálunk, mint én náluk, így nem volt kérdés, hogy folytatjuk a programot. Üzeneteket váltottunk, tartottuk a kapcsolatot, és nyáron, útban a nyaralásból hazafelé az egész család meglátogatott minket. Az idei őszi program is érdekes volt, jártunk Felcsúton, Szentendrén, a Parlamentben és az Aquaparkban. Minden nap le kellett írnunk németül, hogy mi történt velünk aznap egy naplóba. Ezt a partnerem nagyon komolyan vette, leült mellém és segített a fogalmazásban. A beszéd egyre folyamatosabban megy, most már bátran megszólalok, és nem zavar, hogy hibásan beszélek, ha megértik. Szerintem azért jó ez a cserekapcsolat, mert változatos programokon tudunk részt venni, finom ebédet kapunk, és közben észrevétlenül sokkal többet tanulunk, mintha a könyvből magolnánk az anyagot.

Sárdi Tamás 7.o

 

Nekem azért tetszett és azért ajánlom mindenkinek, mert egyrészt a nyelv tudásomat fejlesztette másrészt, hogy ezáltal megismerhetek egy új családot és települést.

Az is jó benne, hogy így én is kijuthatok Németországba egy családhoz.

Amíg nálunk volt Ráhel, otthon mindenki használta a német tudását, igaz, néha kézzel-lábbal mutogatva, így néha voltak vicces jelenetek.

Egy csomót tanultunk németül, olyasmit is amit órákon nem használunk, és sok új szó eszembe jutott a program során.

A programok is nagyon jók voltak, tele élményekkel, nekem nagyon jó volt, tehát mindenkinek szívesen ajánlom. 

Köszönöm Orsi néninek, Dia néninek és akik támogatják ezt az egészet!

Demmiány Júlia 6.b

 

Engem már nagyon régen érdekelt a Budajenő-Gaildorf cserediák kapcsolat. Sokat hallottam már róla. Idén végre én is részese lehettem. Nagyon vártam már a hozzám érkezőt. Kíváncsi voltam nagyon rá és izgalommal vártam. Úgy gondolom, hogy ezzel barátokat, ismeretségeket, (német)kapcsolatokat és nyelvtudást kaphattam. Az egész napos közös programok mindig érdekesek, vidámak, hasznosak és élménydúsak voltak. A közös élmények, beszélgetések mind a két félnek maradandót adtak. Nekem nagyon új, pozitív és örök élményt adott ez a hét.

Házi Péter 6.b

 

 

Májusban, egy szép napos délutánon irigykedve néztem, ahogyan izgatott gyerekek és családtagjaik csoportosultak a tornaterem előtti parkolóban. A német cserediákok buszát várták. Már akkor úgy gondoltam, milyen jó lesz jövőre, amikor már én is részt vehetek a programban. Nagyon nagy lelkesedéssel fogalmaztam a bemutatkozó levelemet, és hetekig izgultam, vajon ki fog rá válaszolni. Mikor megérkezett a várva várt email, nagyon megkönnyebbültem. A levélváltások egyre gördülékenyebben mentek, mégis ahogyan telt az idő, úgy lettem egyre nyugtalanabb: Vajon érteni fogom, amit mond? Vajon Ő érteni fogja, hogy mit szeretnék neki mondani? Tudok én annyira németül, hogy tudjunk kommunikálni? Kedves lesz? Megértő? És így tovább. Bevallom, kicsit elbizonytalanodtam, de már az első délutánon bebizonyosodott, hogy nem volt mitől félnem. Bár az első mondatok kissé akadozva hagyták el a szám, vendégünk segítőkészségét látván kétségeim egy pillanat alatt elillantak. Menni fog ez! Nagyon sokat meséltünk egymásnak, nagyon sokat nevettünk, nagyon sokat tanultunk egymástól. Jó érzés volt megmutatni mind a falu, mind a főváros, mind Magyarország néhány nevezetességét. Úgy érzem, ez idő alatt sokat fejlődött a szókincsem és a kiejtésem is. Újdonsült barátnőm is megdicsért érte. Ám nem csak új barátot, barátokat szereztem, de megismerhettem egy új kultúrát, betekintést nyerhettem egy német korombéli diák mindennapjaiba. Már alig várom, hogy májusban Gaildorfban újra találkozzunk!

Kováts Anna Zsófia 6/a

 

Először is nagyon klassz programokban lehet részünk, és olyan helyekre jutottunk el az öt nap során, ahol még nem is jártunk pl. Pancho Aréna, vagy a szappankészítő műhely Tihanyban. Az Aquaworld-ről nem is beszélve, bár ott már talán mindenki volt, de az mindig nagyon izgalmas.

Ezen kívül az is jó dolog, hogy mindez iskolaidőben telt, amíg a többi osztálytársaink a padokban görnyedtek és tanultak.

A szüleink és a felnőttek szerint a legfontosabb a cserediákkal való német beszélgetés, bár az elején nagyon nehéz volt megérteni őket, de a hét végére már tényleg egyre többször sikerült felfogni, hogy miről is beszél a párom…

Ha majd kint leszünk náluk, akkor még inkább magunkra leszünk hagyatva, és az lesz az igazi mélyvíz. Egy kicsit tartok tőle, de majd csak lesz valahogy.

Érdekes megtapasztalni, hogy mennyire másként gondolkoznak bizonyos dolgokról, a mi diákunk teljesen más körülmények között él, mint mi: vannak állataik, nincs telefonjuk, és ami tipikus német, büszkén mondta, hogy ő hetente max. háromszor fürdik, de van, hogy csak heti egyszer. Na de azért lábat azt mos….

Vajon majd kint rám fognak szólni a napi fürdés miatt?

Mindenkinek érdemes kipróbálni, mert a szülők és a tanárok is nagyon kedvesek, és sokat segítenek!!

Brezina Dávid 6.a

 

Izgatottan vártam, milyen lesz személyesen találkozni Freyával, a cserediákommal. Eleinte kicsit akadozva, néha kézzel-lábbal is magyarázva beszélgettünk, de ahogy teltek a napok, egyre könnyebben ment.

Rengeteg új szót és kifejezést tanultunk, és használtuk egész nap a német nyelvet, reggeltől estig. Érdekes volt egy kis ízelítőt kapni egy másik országból származó gyerek szokásaiból, megtudni, hogy ők hogyan élnek, milyen iskolába járnak, miket tanulnak. A programok, amiket tanáraink szerveztek, nagyon jók voltak, nekem legjobban a szentendrei kenyérsütés és az élményfürdő tetszett. Ez egy olyan lehetőség, ami a támogatóknak köszönhetően nem ró nagy terhet a szülőkre, igazából olyan volt, mintha eggyel több testvérem lett volna. Sőt, a szüleim és a testvéreim is sokat tanultak a hét során, feleleveníthették és gyakorolhatták a német tudásukat. Szinte észrevétlenül tanultunk, hiszen együtt ettünk, kirándultunk, játszottunk egész nap, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, így sokkal könnyebben megy.
Nagyon jó volt új ismerősöket szerezni, amiből akár barátságok is kialakulhatnak. Amióta elmentek,azóta is többször írtunk már egymásnak Freyával.  Biztos vagyok benne, hogy tavasszal egy hasonlóan szuper hetet fogunk Gaildorfban eltölteni, hiszen ők is nagy szeretettel várnak majd minket.

Sugár Balázs 6.a

 

Én nagyon élveztem ezt a pár napot. Sok érdekes programon vettünk részt amik mindenkinek tetszettek. Voltunk Tihanyban,Szentendrén a Skanzenben és még sok más helyen. Sok barátot lehet vele szerezni. A német nyelvtudást jelentősen fejleszti.

Sok dolgot készítettünk saját magunknak.

Készítettünk levendula szappant, karkötőt, nyakláncot és még sok mást.

Csak ajánlani tudom a cserekapcsolatot!

Virág Zsófia 7.o.

 

Októberben megérkeztek hozzánk Németországból a cserediákok, akikkel bemutatkozó levéllel már korábban felvettük a kapcsolatot. Henivel, a cserediákommal már érkezése előtt is több levélváltás zajlott közöttünk németül. Eleinte nehezen viselte, hogy szüleitől távol van, aztán egyre inkább feloldódott, otthon érezte magát nálunk. A beszélgetés az első két napban nehézkesen ment, de később egyre inkább megértettük egymást. Egyre több német szó jutott az eszembe, amire korábban nem volt szükség, csak az órák alatt. Rájöttem, hogy a német, amit csak eddig csak tantárgyként tanultam, mennyire hasznos nekem. Minden nap egyre jobban akartam németül beszélni, egyre többet tudni. Rengeteg kifejezést tanultam és az igazi német kiejtést is szokta a fülem. Nem okozott bennem szorongást, ha Heni kijavította a hibáimat, egészen más így tanulni. A számunkra szervezett programok látványosak és élvezetesek voltak. Örülök, hogy részt vehettem rajtuk!

Orbán Ágota 6.a

 

Örülök, hogy részt vehettem ezen a programon. Új barátokra is találtam. Legfőképpen a cserediákommal, Nelével voltam együtt. Nagyon szép helyekre mentünk, a kedvencem a tihanyi kirándulás volt. Esténként a húsz új szó összegyűjtése közben rengeteget nevettünk, főleg, amikor vicces jelentésű szavakat, kifejezéseket olvastam fel neki betűrendben a szótárból (pl.: Er ist ein ungehobelter Klotz = ’Faragatlan fickó’). Élveztem az Aquaworld-öt, a felcsúti stadiont, a szentendrei Skanzent és Budapestet is. Mikor esténként hazaértünk, fárasztó volt megírni a naplót, de Nelével együtt ez is könnyebben ment. Már várom a tavaszi utat.

Szabó Veronika 6.a

 

Nagyon örülök, hogy a program része lehetek,hiszen ebben még nem volt részem! Izgalommal vártam én és a szüleim Benita érkezését. Haza érve eleinte kézzel-lábbal mutogatva viccesen próbáltam kommunikálni, mert én két éve kezdtem a német nyelv tanulását. Teltek a napok,közös játékok, beszélgetések,és étkezések, így napról-napra jobban megértettem a párbeszédeket. Sokkal jobban szeretem a német nyelvet. Az ő kultúrájukból is kaptunk egy szeletet. Nocsak,2 új barátnőm is lett! Nagyon várom hogy én is meglátogassam Benitát, egy nagyon kedves barátot találtam benne! Mindenkinek ajánlom a csere programot,a közös élmények, barátságok kialakulása, és a német nyelv játékos megtanulása miatt is! Köszönöm az iskolának, tanárainknak és a szülőknek is a lehetőséget! Vidám, vicces hét volt.

Dávid Ádám

6.b

 

http://schlossrealschule.de/?p=3521

 

 

 akadálymentes honlap

 Étlap

 

Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott