Hova menjünk,                             
milyen tájra?
Hegyre talán
vagy pusztára?Folyópartra
vagy erdőre?
Faluszéli
zöld mezőre?

Lepkét fogjunk
vagy horgásszunk?
Vagy mégiscsak
hegyet másszunk?

Akár erdő,
akár folyó:
gyönyörű a
vakáció

 

(Zelk Zoltán)

 

Zelk Zoltán szavai a nyár felhőtlen időtöltésére hívják fel a figyelmet, azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezen időszak többszörösen hordozza magába a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul.

A nyári vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy gyermekünk felügyeletét nem tudjuk a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése során csemeténk figyelmetlenebbé, könnyelműbbé válhat. A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma.

Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő során adódó veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondoljuk végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívjuk fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket.

Erősítsük gyermekünkben a felelősség tudatot, mely során térjünk ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalni kell a felelősséget!  Úgy tanítsuk meg a gyermekeket a biztonságra, hogy mi magunk jó példát mutatunk nekik.

 

Néhány jó tanács!

 

-          adódik úgy, hogy ameddig a szülő dolgozik a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljük át közösen gyermekünkkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzuk meg.

-          amennyiben gyalogosan, vagy kerékpárral közlekedik gyermekünk, ne feledjük vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását!

-          kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával viseljen védő felszerelést, bukósisakot.

-          beszéljük meg gyermekünkkel, hogy idegenekkel szemben legyen körül tekintő. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.

-          tudatosítsuk benne, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik, otthon ne engedjen be a lakásba ismeretlen személyt, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.

-          otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljünk a gyermekünknek a villamos berendezések szakszerű használatáról.

-          az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.

-          tanítsuk meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre. (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul.

 

Közösen beszéljük meg ki az a személy a lakókörnyezetben, akihez baj, illetve veszély esetén fordulhat.

Tanítsuk meg vele a közismert fontosabb telefonszámokat, melyekre veszélyhelyzetben szükség lehet:

 

Mentők: 104

Rendőrség: 107

Tűzoltóság: 105

Segélyhívó: 112 

 

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

 

A cikk elolvasása pdf-ben

 akadálymentes honlap

Ökoiskola logo


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály

div class=