Húsvét felé közeledve jött el az idei alkotónap. A világjárvány, mint minderre, erre is hatással volt.

A megszokott személyes találkozások másképp működnek, mint akár másfél éve, másképp kellett tehát terveznünk az iskolai életet is.
De, tudtuk azt, hogy ezekhez a különös, furcsa körülményekhez is lehet alkalmazkodni, létrehozva új kapcsolati tereket, ahol együtt lehetünk a gyerekekkel.

A hagyomány pedig talán a legfontosabb dolog életünkben, amely fogódzót, kapaszkodót, erőt ad akkor is, ha úgy érezzük, már elfáradtunk, belenehezültünk a járvány körülményeibe. Így tehát, természetesen, hagyományainkhoz híven ebben a tanévben is megtartottuk az alkotónapot tanítványaink számára. Fontos esemény ez, mert a kötöttségekkel teli iskolai mindennapokban ez a nap az, ami lehetőséget ad mind tanárnak, mind tanulónak egy kis kötetlen közös munkára.

Március 31-én az alsósok napközis pedagógusukkal, az 5., 6. évfolyam tanulói Laci bácsival, a hetedikesek és a nyolcadikosok pedig Lőrinc bácsival és Mariann nénivel töltötték online térben a délelőttöt.
Az alsóbb évfolyamokon az első órában a húsvéti ünnepkörről, hagyományokról (kiszebábúzás, villőzés, tojásfestés, locsolkodás) beszélgettünk a gyerekekkel, képekkel, rövid filmmel, ppt-vel színesítettük ezt az órát. Változatos programokat állítottunk össze, tanárok és tanulók is élvezték az együtt töltött időt.
Otthon található alapanyagokból kézműveskedtünk, készítettünk képeslapokat, tojástartó kosárkát, nyuszit, nyuszis zsírkrétatartót, tojástartót, ajándékdobozt, madáretetőt, húsvéti dekorációt. Díszítettünk tojást, főtt tojásból még kisegér is készült az ünnepi asztalra. Az elsősök a szülők bevonásával tojást is kerestek a lakásukban és az udvaron, meghajtogatták Nyulász Péter: Csokinyuszi úrfiait, a másodikosok átismételték a locsolóverseket, a harmadikosok találós kérdéseket fejtettek meg, illetve leírták, hogy számukra miért fontos a húsvéti ünnepkör.
Laci bácsi három részre osztotta fel a rendelkezésére álló időt. Szintén beszélgetett a gyermekekkel a nagyhétről és a húsvét hagyományokról, majd együtt rajzoltak és díszítettek húsvéti tojást, színes papírból pedig alátét készült az alkotónapon.
A hetedik, nyolcadikos fiúk megtanultak nyakkendőt, a lányok kelta csomót kötni. Ahogy a képeken is látható, festettek, díszítettek tojást, hajtogattak nyuszit, megtanultak papírcsíkból szőni. Páran még a tornacipőjüket is kicsinosították.

Ahogyan azt elterveztük, jókat beszélgettünk a szokásos kézműveskedés mellett, megmutatva, hogy bármilyen kötöttségeket is ró ránk a járvány, a járvány elleni védekezés, meg tudjuk találni a kötetlen együttlét formáit ebben a végletesen kötött térben.
Igazán megnyugtató volt látni a szorgos kezeket, a feladat elvégzésére koncentráló arcokat, és legfőképp az örömöt, miután egy-egy alkotás elkészült. A foglalkozás végén mindenki örömmel mutatta a kamerába az elkészült, saját kezük munkájával létrehozott alkotásokat.

Bogáti Beatrix

 akadálymentes honlap

 Étlap

 


Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott
Iskolánk a Müpa Partneriskola-programhoz csatlakozott

COVID érintettség:
Pozitív COVID tesztje van:
0 fő tanuló
0 fő felnőtt
Karanténban van:
0 osztály